Tips & råd

Sådan kan du investere i menneskets bedste ven

(sponsoreret indhold)

Går du med tanker om at investere i et specialiseret indeks, kan det lade sig gøre med ETF-investeringer. ETF kan dække alt fra soya til guld og kæledyr. De differentierer sig fra aktive investeringsfonde og enkeltaktier, hvilket vi kort vil gennemgå i det følgende. En ETF (Exchange Traded Fund) er en investeringsfond, og når du investerer i ETF’er, bliver du en del af en stor pulje af andre investorer, der alle investerer i f.eks. obligationer eller aktier.

Modsat andre investeringsforeninger er ETF en passiv fond, som følger et indeks. De aktive investeringsfonde stiler ligeledes efter at slå markedet ved hele tiden at være på forkant med det, hvorimod ETF fokuserer på at ramme markedsgennemsnittet.

Nu tænker du måske: ”Hvad betyder det for mig?”. Jo, som investor betyder det, at dine omkostninger bliver holdt nede på et minimum, fordi der ikke sidder en rådgiver og overvåger dine investeringer. Dog rammer du heller ikke nødvendigvis den næste aktie, der gør, at din kapital ryger til tops på rekordtid.

Invester i nicheindeks

Når du vælger at handle med ETF’er, kan du investere i langt flere markeder og indekser, som private investorer normalt er afskåret fra. I Europa findes der over 500 ETF-fonde, hvilket gør det muligt at sammensætte en portefølje, som lever op til dine ønsker i forhold til lande, sektor og branche.

Er du interesseret i at investere i fonde, der arbejder med hunde, kan dette også lade sig gøre. Du skal dog være opmærksom på, hvilket indeks de forskellige ETF-fonde følger, for det er jo udviklingen af det indeks (minus omkostninger selvfølgelig), du køber dig ind i.

En investering i ETF-fonde kan kun lade sig gøre på udenlandske børser, og derfor skal du også tage højde for handelsomkostningerne, inden du investerer. Det gælder især, hvis din investeringshorisont er kort, for hvis det er tilfældet, skal du overveje, om det kan betale sig i forhold til andre investeringsmuligheder.

Derudover er der et skattemæssigt spørgsmål, da vi i Danmark ikke beskatter aktier og ETF’er efter de samme skatteregler, og mange banker tillægger også et gebyr, når du handler med udenlandske værdipapirer.

Kort sagt, så er en af de helt klare fordele ved ETF-investeringer, at de giver dig gode muligheder for at skabe stor spredning i dine investeringer og ligeledes blive eksponeret for en masse forskellige markeder.

Gør dit forarbejde, inden du investerer

Du skal først og fremmest finde ud af, hvorfor du vil investere, hvordan du vil investere, og hvad du vil have ud af din investering i ETF’er. Du skal i undersøge de forskellige muligheder og bestemme, hvilket indeks og hvilken spredning du ønsker.

Det kræver meget arbejde, hvis du aldrig har beskæftiget dig med ETF-investeringer før. Er du blot interesseret i en stor spredning, og ønsker du ikke at bruge for meget tid på det, kan du også investere gennem nogle af de nyere fonde på markedet som f.eks. JUNE og NORD.investments. Du skal dog være opmærksom på, at der også er en risiko ved det.

Som nybegynder bør du gennemgå artiklen Aktiehandel for begyndere, der går i dybden med aktiehandel og de forskellige begreber. Derudover får du også en række tips og navne på konkrete investeringstjenester.