Tips & råd

Vejledning til nye hvalpe i familien

(sponsoreret indhold)

Du elsker din hund mere end noget andet ligesom alle andre, men du vil gerne tage næste skridt og lave en tro kopi af dit kæreste eje. Der er jo ingen mennesker i denne verden som kan modstå søde hvalpe, som man kan nusse og lege med. Dog er det ikke lutter lagkage at have hvalpe, så der er nogle ting, du skal forberede dig på, inden du tager den store beslutning. Desuden er der også nogle udgifter forbundet med det i form af udstyr og dyrelægebesøg, som du kan låne penge til nu. 

Vigtige overvejelser at gøre sig
Sørg for at have et fremtidigt hjem til hvalpene. Du skal være sikker på, at du kan finde hundeejere til at aftage din hunds hvalpe, da du ellers selv må tage dem til dig eller sende dem på et dyrehjem. Du bør altså ikke opdrætte et kuld hvalpe, bare fordi din hund er flot, eller fordi du vil give dine børn en god oplevelse.
Drægtighed og fødsel er en hårdt proces for en hund, men hvis du er sikker på, du vil lade din hunhund gå igennem det, skal du gå til din dyrelæge for at sikre dig, at hendes helbred egner sig til den kommende tid. Desuden skal hun checkes for eventuelle genetiske sygdomme, som kan påvirke racen og du skal sikre dig, at hendes hofter kan holde til det.
Når du har den helbredsmæssige godkendelse, skal du igang med at finde en passende hanhund til parringen. Her er det også vigtigt, at han er ved godt helbred og har en god personlighed, som han kan videreføre til hvalpene. Når først du har fundet den rigtige hanhund og har fået parret de to hunde, er den søde ventetid heldigvis ikke særlig længe sammenlignet med os mennesker. Hunde er kun drægtige i 58-68 dage, før hvalpene kommer til verden.

Forbered dig godt
Drægtigheds-perioden giver dig lige et par måneder til at blive klar i. Til selve fødslen skal du have investeret i en fødekasse til selve fødslen, et hvalpetæppe også kaldet et vetbed-tæppe, som på oversiden giver et blødt og varmt underlag til hvalpene og på undersiden opsamler urin, hvis uheldet skulle være ude. Desuden kan du overveje at købe en varmelampe samt mælkeerstatning, hvis din hund ikke producerer nok mælk.
Den første tid sover hvalpene det meste af tiden, og din hund vil tage sig af deres behov for mad og renlighed. Det store arbejde kommer, når hvalpene bliver større. De skal aktiveres, leges med, luftes og mades. Der er meget at se til de sidste uger, inden de skal sælges til deres nye ejere, så vær sikker på, at du har tid og overskud til denne del også.
Hvis du har gjort dig alle overvejelserne omkring hundehvalpe og er sikker på, at både din hund og du selv kan klare det, så stort tillykke. Hundehvalpe er bare søde og sjove og hele arbejdet værd.