Tips & råd

Sådan opdrager du din hvalp

Der findes mange måder og metoder at opdrage hundehvalpe på, men mange metoder er efterhånden outdated, og benyttes ikke længere fordi det har vist sig at være for hårde, eller der er dukket ny forskning op som har været med til at udvikle nye metoder. I denne artikel kigger vi lidt nærmere på, hvordan du kan opdrage din hundehvalp på bedste vis, med de bedste metoder tilgængelige i 2022.

Først og fremmest: Er din hund drevet af mad eller leg?

Det første du skal finde ud af er, om din hund er drevet af mad eller leg. Hvis du er usikker, kan du spørge din dyrlæge eller hundetræner. Du kan finde ud af det ved at observere din hunds adfærd, når det kommer til mad og legetøj. Hvis din hund er mere motiveret af sit hundefoder, skal du bruge godbidder som en måde at belønne god opførsel på. Hvis leg er mere motiverende, skal du bruge legetøj som belønning fremfor mad. Racer så som f.eks. Border collies og pudler er ofte meget drevet af leg, hvor golden retrievers og labradors er meget mad drevet hunde.

Sådan træner du en mad drevet hund

Hvis din hund er mad motiveret, kan du bruge det til din fordel, når du træner. Det eneste du skal gøre, er at finde nogle godbidder af god kvalitet, som din hund elsker, og bruge dem som belønning for god opførsel. Når din hund gør noget, som du ønsker, f.eks. sidder eller kommer, når du kalder på den, skal du give den en godbid med det samme. Det er vigtigt at hunden forbinder dig med godbidden, så sørg for at give dem den direkte fra din hånd.

Sådan træner du en legemotiveret hund

Hvis din leg er mere motiverende for din hund, skal du bruge legetøj som belønning i stedet for mad. Igen er det vigtigt at finde noget, som din hund elsker, og bruge det som belønning. Hvis din hund f.eks elsker at lege apportering, kan du bruge en bold som belønning. Hvis din hund elsker tovtrækning, kan du bruge et tovlegetøj som belønning. Det vigtigste er at finde noget, som din hund elsker, og bruge det som en måde at belønne god adfærd på

Hvornår skal du begynde at træne din hvalp?

Du kan begynde at træne din hvalp, så snart den kommer hjem til dig. Hvalpe lærer hurtigt, så det er vigtigt at begynde tidligt med træningen. Jo tidligere du begynder, jo bedre! Det vigtigste er at din hvalp forbinder dig med enten godbidder eller leg, og formår du at skabe en god relation til din hvalp, vil den til hver en tid komme når du kalder.